Barion Pixel

Rólunk

Egy csepp Kőszeg

Szebb kapuja aligha van az országnak, mint az osztrák határ mentén fekvő kicsinyke város, Kőszeg. Az ország ékszerdobozaként ismert történelmi kisváros 700 éves borkultúrával rendelkezik, szabad királyi város rangját is többszáz hektáros szőlőterületének köszönhette. A szőlő és bortermelés olyannyira meghatározta a helyiek életét, hogy 1649-ben magyar és német nyelven külön szabályzatba, statútumba foglalták a helyi szőlő-és bortermelést. Ez a szabályzat az egyik legrégebbi Magyarországon. Szintén kőszegi büszkeség az európai mércével is egyedülálló Szőlő Jövésnek Könyve, amelybe 1740 óta tehát több mint negyed évezrede minden év április 24-én bejegyzésre kerülnek az aznapi szőlővesszők.

A város és a borászat szoros kapcsolatát jelzi egy 1746-os idézet is a Protokollum Vinorumból, ami egyben borászatunk mottója is:

’Az bornál a Nemes Városnak nincs egyéb hasznosabb gazdálkodása’.

Nekünk, Kőszegieknek van egy gyönyörű városunk, s számunkra ezért a világ szebb, mint más hétköznapi halandók számára. Jöjjön el hozzánk, hogy megmutassuk ezt a különleges világot. A várost, ahol 11 órakor is harangoznak; ahol még ma is látni az utcán becsületkasszákat és ahol idilli környezetben szép borokat kóstolhat.

Történet és filozófia

A borászat számunkra nem munka. Az életünk. 35 évvel ezelőtt, amikor belevágtunk egyikünk sem hitte volna, hogy ekkora fejlődésen, változáson megyünk keresztül. A kezdetekben csak barátaink és saját magunk örömére készítettünk borokat, majd fokozatosan egyre tudatosabban fordultunk a szőlészet – borászat felé.

Az ezredfordulón ’nagyot álmodtunk’ és létrehoztuk Kőszeg város első borpalackozóját, így megjelenhettek nemcsak helyi és Vas megyei üzletek, vendéglátó egységek polcain az első helyi termelésű és palackozású termékek.

A kezdeti Kékfrankos – Zweigelt fajták mellett 2002-ben elkészítettük az első rosénkat, amely azóta is nagy népszerűségnek örvend mind csendes, mind habzóbor formában. 

Fehér boraink (Chardonnay és Zöld Veltelini) igazi kuriózumként hatottak a helyi borkedvelők körében, hiszen környékünk elsősorban száraz vörösborairól ismert. Két világfajtánkkal, a Cabernet Sauvignonnal és Cabernet Franc-nal pedig szeretnénk alátámasztani a mondást: ’kis pince – nagy bor’.

Mottóként egy szinte feledésbe merült kőszegi idézetet választottunk: „Az bornál a Nemes Városnak nincs egyéb hasznosabb gazdálkodása. (1746)”

Család | Két generáció – egy cél

Ildikó üzemgazdászként a vállalkozás pénzügyi, számviteli részéről gondoskodik. Irányítja a mindennapi munkát, a technikai és személyi feltételek megteremtésével biztosítja a stabil hátteret.

Sándor a borok készítője, az ízvilág kialakítója, a borok karakterének megálmodója, a pince és a területek felügyelője, a borászat alapítója.

András az értékesítés mozgatórugója: a helyben értékesítés és a partnerek kiszolgálásának feladatai is hozzá tartoznak.

Gábor a borászat arculatának, megjelenéseinek koordinálója. Célja, hogy pincénk és boraink ismertebbek legyenek.

Szőlők

Egy régi mondás szerint a szőlő csak azt ismeri el urának, aki a tőke előtt meghajol. Nem bemutató szőlőművelést folytatunk, ezért csak annyira szólunk bele a szőlő életébe, hogy az megadja a minőséget, ami nekünk kell. Mi együtt tudunk és szeretünk élni a szőlő természetes habitusával, amely így megjelenik az ültetvényen, hiszen a szőlő nem búza, hanem lián, amely terjeszkedik, uralkodik, felfelé tör. Természetesen vannak dolgok, melyek elősegítik céljaink elérését, hiszen a minőség a szőlőhegyen kezdődik. Ilyen például a zöldszüret, vagyis amikor a már kifejlett fürtkezdemények egy részét levágjuk. Hiába tesszük ezt meg minden évben, még most is vérzik a szívünk egy-egy fürt levágásakor. Tudjuk azonban, hogy ezáltal a többi több napfényt, több energiát gyűjt, jobb minőséggel kárpótolva minket.

A szürettel amúgy sem sietünk. Ha szép idő van és jók a terméskilátások, mindenki hamar le akarja szedni a szőlőt Kőszegen, pedig ha kint hagynák még egy kicsit a termést, akkor sokkal jobb szőlőből sokkal jobb bort tudnának készíteni az emberek. Így ennek a sietségnek csak annyi haszna van, hogy hamarabb lesz bor (december közepén újbort árulni? Ugyan… Az nem a mi műfajunk). 

Mi a szüretet általában csak október második hetében kezdjük, hűen a régi kőszegi hagyományokhoz (Orsolya nap után – október 21 – lehetett megkezdeni a szüretet). 

Területeink nagy része a kőszegi hegység legnagyobb összefüggő dűlőjében a Stein dűlőben találhatóak. Kékfrankos, Zweigelt és Bluburger szőlőinket a Cák fele utazó borbarát bármikor megtekintheti. Ha erre jársz, lassíts vagy akár tegyél egy kellemes sétát a hegyen. Hiszen tudod: a bor minősége a szőlőhegyen dől el.

Új telepítéseink (Cabernet Sauvignon és Franc) egy kiváló adottságokkal rendelkező dűlőben találhatóak. A 4200 db-os hektáronkénti tőkeszám és a modern művelési mód már önmagában is garantálja a magas minőséget. A területet 2003. április 24-én, a Szőlő Jövésnek könyve ünnepén telepítettük. 2019 valamint 2020 évben további egy-egy hektár Kékfrankos valamint Blauburger szőlőt telepítettünk a Kövi dűlőben.

Pince

Valljuk, hogy a pincében nem megengedhető a lezserség. Ott megalkuvás nélkül kell csinálni mindent, precizitással és lelkiismeretességgel. Minden esetben oda kell figyelni, mert egy kis hanyagság elronthat mindent.

Mivel minden pincetechnikai művelet megviseli a bort, igyekszünk csak a legszükségesebb kezeléseket elvégezni. Munkánkat egy teljes körű borászati számítástechnikai rendszer segíti.

A fehér illetve rozéborok hűtött koracél tartályokban erjednek, érlelődnek.

Vörösboraink egy része hagyományos, nyílt erjesztési technológiával készül.

A borok nagyméretű ászokhordóinkban pihennek, hogy utána palackokba töltve további érlelés után az üzletek, éttermek, szállodák polcain várják, hogy felejthetetlenné tehessenek egy remek étkezést.

Világfajtáink speciális vörösborerjesztő tankokban erjednek, melyekben az erjedő cefre hőmérséklete egyedileg szabályozható és így az erjesztés teljes mértékben kontrolálható. A kíméletes préselés után a biológiai almasavbontás már 1-2 éves barrique hordókban történik. Cabernet fajtáink általában 18-24 hónap hordós érlelés után kerülnek ki pincénkből.

Szőlőink és pincéink természetesen mindenki előtt nyitva állnak, aki saját szemével szeretné megtapasztalni a borkészítés rejtelmeit.