„Béke virul a szőlőhegyeken,
Kereszt csillog a vizekben szelíden.”
(A kőszegi Városháza egyik felirata, 1688)
Egy régi mondás szerint a szőlő csak azt ismeri el
urának, aki a tőke előtt meghajol. Nem bemutató szőlőművelést folytatunk,
ezért csak annyira szólunk bele a szőlő életébe, hogy az megadja a minőséget,
ami nekünk kell. Mi együtt tudunk és szeretünk élni a szőlő természetes
habitusával, amely így megjelenik az ültetvényen, hiszen a szőlő nem búza,
hanem lián, amely terjeszkedik, uralkodik, felfelé tör. Természetesen vannak
dolgok, melyek elősegítik céljaink elérését, hiszen a minőség a szőlőhegyen
kezdődik. Ilyen például a zöldszüret, vagyis amikor a már kifejlett fürtkezdemények
egy részét levágjuk. Hiába tesszük ezt meg minden évben, még most is vérzik
a szívünk egy-egy fürt levágásakor. Tudjuk azonban, hogy ezáltal a többi
több napfényt, több energiát gyűjt, jobb minőséggel kárpótolva minket.
A szürettel amúgy sem sietünk. Ha szép idő van és jók a terméskilátások,
mindenki hamar le akarja szedni a szőlőt Kőszegen, pedig ha kint hagynák
még egy kicsit a termést, akkor sokkal jobb szőlőből sokkal jobb bort tudnának
készíteni az emberek. Így ennek a sietségnek csak annyi haszna van, hogy
hamarabb lesz bor. Mi a szüretet általában csak október második hetében
kezdjük, hűen a régi kőszegi hagyományokhoz (Orsolya nap után - október
21 - lehetett megkezdeni a szüretet).
Ültetvényeink a Kőszegi-hegység legszebb dűlőiben vannak.
Nagyrészük a város legnagyobb összefüggő szőlőterületén, a Kövi-dűlőben találhatók.
Ezek a területek 3x1 méteres térállásúak. A helyi viszonylatban visszafogott terhelésűnek nevezhető szőlők egysoros
függyönyművelésűek. A területek átlagéletkora 20 év.
Új telepítéseink (Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc) egy kiváló adottságokkal
rendelkező dűlőben találhatóak. A 4200 db-os hektáronkénti tőkeszám, a tudatos fajta- ill. klónválasztás és a
modern művelési mód (ernyőművelés) már önmagában is garantálja a magas minőséget. A területet
2003. április 24-én, a Szőlő Jövésnek Könyve ünnepén telepítettük.