„Béke virul a szőlőhegyeken,
Kereszt csillog a vizekben szelíden.”

(A kőszegi Városháza egyik felirata, 1688)


Egy régi mondás szerint a szőlő csak azt ismeri el urának, aki a tőke előtt meghajol. Nem bemutató szőlőművelést folytatunk, ezért csak annyira szólunk bele a szőlő életébe, hogy az megadja a minőséget, ami nekünk kell. Mi együtt tudunk és szeretünk élni a szőlő természetes habitusával, amely így megjelenik az ültetvényen, hiszen a szőlő nem búza, hanem lián, amely terjeszkedik, uralkodik, felfelé tör. Természetesen vannak dolgok, melyek elősegítik céljaink elérését, hiszen a minőség a szőlőhegyen kezdődik. Ilyen például a zöldszüret, vagyis amikor a már kifejlett fürtkezdemények egy részét levágjuk. Hiába tesszük ezt meg minden évben, még most is vérzik a szívünk egy-egy fürt levágásakor. Tudjuk azonban, hogy ezáltal a többi több napfényt, több energiát gyűjt, jobb minőséggel kárpótolva minket.

toth_pinceszet_szolo_koszeg

A szürettel amúgy sem sietünk. Ha szép idő van és jók a terméskilátások, mindenki hamar le akarja szedni a szőlőt Kőszegen, pedig ha kint hagynák még egy kicsit a termést, akkor sokkal jobb szőlőből sokkal jobb bort tudnának készíteni az emberek. Így ennek a sietségnek csak annyi haszna van, hogy hamarabb lesz bor. Mi a szüretet általában csak október második hetében kezdjük, hűen a régi kőszegi hagyományokhoz (Orsolya nap után - október 21 - lehetett megkezdeni a szüretet).

Ültetvényeink a Kőszegi-hegység legszebb dűlőiben vannak. Nagyrészük a város legnagyobb összefüggő szőlőterületén, a Kövi-dűlőben találhatók. Ezek a területek 3x1 méteres térállásúak. A helyi viszonylatban visszafogott terhelésűnek nevezhető szőlők egysoros függyönyművelésűek. A területek átlagéletkora 20 év.

Új telepítéseink (Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc) egy kiváló adottságokkal rendelkező dűlőben találhatóak. A 4200 db-os hektáronkénti tőkeszám, a tudatos fajta- ill. klónválasztás és a modern művelési mód (ernyőművelés) már önmagában is garantálja a magas minőséget. A területet 2003. április 24-én, a Szőlő Jövésnek Könyve ünnepén telepítettük.