A kőszegi borról… Hogyan kóstoljunk?

A bor jóval több, mint puszta szomjoltó. Gondoljunk csak bele, hogy hány ember kemény munkájának gyümölcse lakozik palackunkban, kezdve a traktorostól, a borászon át a kedvenc borboltosunkig.
Egy ilyen italhoz sokféleképpen lehet közeledni, és ha ez az előbbi kép előttünk van, akkor érezni fogjuk, hogy kötelező a tisztelet és az alázat a bor iránt. Hagyjunk hát neki megfelelő időt és közeledjünk hozzá ehhez mérten!

Amikor a borokkal ismerkedni kezdtem négy alapszabályt állítottam fel magamnak, amihez azóta is tartom magam. Hogy közelebb kerüljünk a borokhoz ezt a 4-et mindig tartsuk szem előtt:

1. Pozitív hozzáállás! Sose a rosszat keressük a borban! Próbáljuk megtalálni a jót: azt, amit leginkább szeretünk benne. Ha ezen az úton indulunk el, sokkal hamarabb rátalálunk a kóstolás szépségére.
2. Nincs előítélet! Mi magyarok időnként hajlamosak vagyunk arra, hogy nagy igazságokat mondjunk akár még a kóstolás előtt is. Mindig adjuk meg az esélyt a bornak, ha kell, akár többször is. Ugyanaz a bor más-más arcát mutatja különböző időben, vagy helyzetben. (Én mindig azt mondom: vakkóstolásban az igazság! A vak szócska itt arra utal, hogy egy ember kivételével senki nem tudja, hogy ki milyen bort kapott. Ilyenkor képletesen szólva nem csak magunknak, de az előítéletnek is bekötöttük a szemét.) Félre tehát az előítéletekkel!
3. Maradjunk nyitottak! Ne zárjuk magunkat saját börtönünkbe! Az persze jó, ha van kedvenc termőhelyünk, vagy borászunk, de merjünk távolabbra nézni és bátran kísérletezzünk. A kísérletezéssel egyre tapasztaltabbak leszünk és ki tudja még az is lehet, hogy rábukkanunk valamire, ami még az eddigi kedvencet is lepipálja. Magyarország és a nagyvilág telis-tele van jó borokkal.
4. Legyen meg a saját véleményünk! Persze ugyanilyen fontos, hogy figyeljünk másokra is, mégse hagyjuk, hogy hangosabb társunk véleménye rátelepedjen sajátunkra. (Ne kövessünk vakon senkit még akkor sem, ha elismert borértőről van szó.)
Bátran mondjuk ki azt, amit érzünk, hisz senki sem születik profi kóstolónak.

Ne feledjék, ha ezt a 4 szabályt betartjuk, jó úton járunk!

Szem
A bort jó dolog látni a pohárban. A vizuális élményen kívül sok dolgot megállapíthatunk pusztán a látványból. Milyen tiszta, milyen színárnyalat, milyen vastag a bor?
Hogy ezeket lássuk, legyen hát a poharunk átlátszó! Hogy ne melegítsük fel tenyerünkkel a benne lévő bort, és ne hagyjunk ujjlenyomatokat a pohár falán a pohár talpas kehelypohár legyen.
Orr
Szemünk után jöjjön az orrunk. Illatok garmada várhat ránk egy jó bor kóstolásakor és itt már fontos a pohár formája. A különböző formák másképpen vezetik az illatokat a pohárból. Ha a pohár szája hamar szűkül a domináns illatokat erősíti. Ha szélesebb, akkor nagyobb teret ad a részletekre is.
Száj
És elérkeztünk oda, amiért ezt az egészet elkezdtük: végre megkóstolhatjuk a bort. A kóstoláskor szintén a pohár formája a döntő. Más-más formájú poharak máshová terelik a bort a szánkban és ez azért lényeges, mert a nyelvünk nem homogén az ízérzékelés szempontjából. A nyelv különböző részein érezzük az édes, sós, savanyú és keserű ízeket.
Lenyelvén egy pillanatra megállva összerakjuk az érzelmeinket, az érzéseinket, és szavakban foglalva megosztjuk a barátainkkal. Járjunk azonban óvatosan el, hiszen a bor nyelvezete szimbólumokra épül, és szubjektív tényezőkre is egyben, nem beszélve a többiről. Itt fontos megjegyezni, hogy: "a bor tanítómester, szerénységre tanít". Nem vagyunk egyformák, vannak dolgok, amiket másképpen érzünk, és esetleg gondolunk.
Fontos kritérium a borok optimális hőmérsékleten való felszolgálása is. A különböző borok illata, savtartalma, aromái meghatározott hőmérsékleten érvényesülnek a legjobban. A túlhűtött bor megöli az aromákat, a melegebb bor, pedig savasabbnak, alkoholosabbnak tűnik.

A kóstolás után beszéljünk a borról, mondjuk el véleményünket, benyomásainkat. Ha pedig megnyerte tetszésünket, akkor ne habozzunk belőle vásárolni!